Konferens Call

Red Mirror Konferensen – Teknologi, senkapitalism och kommunism i 21:a århundradet

Den moderna världen är helt teknologiskt medierad och erbjuder både ett löfte om att kunna utplåna hunger, sammanväva världen och avskaffa lönearbetet såväl som om klimatapokalyps, massarbetslöshet för all framtid och vapen som kan utplåna hela mänskligheten.

Vi är inte bara åskådare. Vi innebor denna värld, vi kämpar i den. Men politik idag har blivit en slags märklig, reaktiv sak. Utopierna har försvunnit bort. Vi blir uttråkade i väntan på nästa nazidemonstration eller på nästa attack på våra rättigheter, nästa nedskärning. Gårdagens hopp byggdes på teknologierna som fanns då: en dröm från den traditionella (vita, manliga) arbetarklassen att erövra fabrikerna och staten. Men fabriken har spritts ut eller skeppats iväg (även om den finns kvar): staten är ett misslyckande som inte kan åstadkomma någonting varaktivt progressivt i en värld som spiller över statens gränser varje dag. Arbetets förändring till gigarbete, osäkerhet, automatisering, vilket öppnar för nya möjligheter och kamper, är en central fråga för vår konferens och vårt projekt.

Vi måste alltså tänka på en ny kommunism, med vilket vi menar ett stats- och klasslöst samhälle av total frihet för individen. En kommunism i en värld av Google och Amazon och Wikipedia snarare än i världen som var Volvo eller Ford eller British Petroleum. En värld utan klasser med en ny, teknologisk kommunism som överkommer det 20:e århundradets misslyckanden vilka alla var så sammanvävda med materiell brist, tung industri och påtvingad industrialisering ovanifrån. En värld som varje anarkist skulle känna sig hemma i.

Vi måste undersöka och förstå den värld vi lever i idag som arbetare, som socialister, som människor som vet att vi måste förändra världen eller lida. Inte minst måste vi göra det i relation till coronapandemin som accelererat övervakning och statlig kontroll samtidigt som bisarra konspirationsteorier från höger spritts vilt och vårdarbetares villkor satts på kartan.

I teknologifrågan är det nödvändigt att vi tänker ekologiskt, med miljöperspektivet invävt i det vi gör. Miljökatastrofer är skapade av kapitalismen som format specifika teknologier som måste avskaffas eller förstöras. Ett framtida (och ett nutida!) samhälle måste radikalt tänka om energikonsumption.

Vi jobbar med teknologifrågan med en klar förståelse av att genus och feminism är en grund i att förstå verkligheten omkring oss, inklusive teknologierna som finns idag. Dessa könade teknologier innebär både möjligheter (säker medicinsk abort, IVF, preventinmedel) och patriarkala risker.

Kom med oss till Malmö den 10-11:e december för en aktivistkonferens om teknologi, kommunism och feminism. Vårt mål är att utveckla en förståelse av teknologi i vårt samhälle som helhet, i de sociala rörelser vi kämpar i, att kombinera och stärka kamper och att rekonceptualisera begrepp som kommunism, socialism eller feminism i den moderna världen. Vi vill tänka om hur vi tänker på såväl den vardagliga kampen såväl som de stora dramatiska ögonblicken som hur en revolution kan se ut i ett högteknologiskt samhälle.

Kom håll en workshop, ge en föreläsning, håll ett bokbord, visa en film, presentera ett pubquiz, en stadsvandring, kom och sammanväv, möts och diskutera. Kom med idéer, drömmar, planer eller bara ett öppet sinne. Framtiden är inte satt i sten, det är nu vi måste agera för att förändra den. Mejla oss på redmirror@riseup.net

Red Mirror har varit en pågående studiegrupp med bas i Lund som nu organiserar denna konferens.

Red Mirror